nedeľa 15. decembra 2013

.Predvianočné tradície

Ahojte !
Po trošku dlhšej dobe sa ozývam, dnes som si pripravila kratší článok o mojich tohtoročných predvianočných tradíciách. 

13.12.


Od Lucie do Vianoc, každá noc ma svoju moc...

zdroj: internet

V piatok oslavovala meniny Lucia. Mne sa každoročne toto meno spája s mojím tradičným "detským"zvykom. A to napísať si lístočky s menami chlapcov a pekne pod vankúš. Určite každé dievča minimálne v mojom veku, vie o čom hovorím. Každý deň, bez pozretia vyberiete jeden lístoček. Vianočný a zároveň posledný vyhráva - Váš nastávajúci frajer/manžel (?). Väčšinou inak každý rok podvádzam a po vybratí papieriku z pod vankúša hneď sliedim po mene :D. Minulý rok som sa zlepšila a napísala som si čísla a potom na Vianoce som si pozrela, kto bol v akom poradí. Neviem, ja mám z toho stále takú zábavku a radosť. A väčšinou tie mená, ktoré chcem aby ostali najdlhšie vyberám ako medzi prvými. :D


30.11.


“Ondreju, Ondreju, na teba olovo lejú, dajže ti mne dneska znati, koho budem za muža mati.“



Priznám sa túto tradíciu som vyskúšala prvý krát tento rok. S kamarátmi v Nórsku sme si dali taký sviečkovo-papučový večer na Ondreja. Pripravili vosk a všetko potrebné. Každý sme liali vosk do vody cez imaginárnu kľúčovú dierku vytvorenú z kartónu. Dokonca aj chlapci. Tradícia spočíva v tom, aký útvar Vám vznikne. Predpovedá to Vašu budúcnosť v nasledujúcom roku. Mne vznikla labuť.


Naznačuje ľahké, príjemné, spokojné a ničím nerušené žitie. Tak uvidíme ;) 


Šupka z jabĺčka

Obrežete jablko dookola, aby šupka bola, čo najdlhšia. Hodíte ju za seba a podľa písmenka, ktoré sa Vám vytvorí po dopadnutí budete vedieť začiatočné písmeno Vášho nastávajúceho. Všetkým nám vyšlo J. :D Podľa toho by sme sa asi pobili o jedného Španiela, haha.

Aj Vy praktizujete niektoré predvianočné tradície? :) Ak áno aké? Určite mi napíšte do komentárov :)

Prajem peknú tretiu adventnú nedeľu.

Vaša Tati.

3 komentáre:

  1. My občas rozkrajujeme jablíčka :) jinak moc tradic nemáme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tú prvú, tú som robila ako malá a vždy som sa na to tešila. Môj nastávajúci mal byť Juraj, to si pamätám a viem, že mi toto meno (BEZ PODVÁDZANIA!) vyšlo dvakrát po sebe :D O tej druhej som nikdy nepočula a ani som moc nepochopila, ako sa to vlastne robí.
    My rozkrajujeme jabĺčka a hľadáme hviezdičku, ale to skôr tak s kamošmi, pred tým, ako sa úplne zotneme :D
    http://dolcemejsy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som každý rok robila to s tými menami. No vždy som podvádzala.. Aleee minulý rok som vždy z vrecúška vyťahovala mená v spoločnosti mojich spolubývajúcich, ktoré dávali pozor aby som nepodvádzala a papieriky skrývali. A až nakoniec mi ich dali a ukázali v akom poradí kto vypadol :D Prvý krát som to "dohrala" do konca :)

    OdpovedaťOdstrániť